Terug naar overzicht

Zoete aardappel, een lange weg


Zoete aardappelen vind je vooral in Noord en Zuid Amerika of op het Afrikaanse en Aziatische continent. Het laat zich raden dat dit product best een grote ecologische voetafdruk heeft. Omdat we voor al onze andere producten en diensten sterk inzetten op het lokale en Belgische aspect – zeker in het bewaarseizoen –, wilden we ook de zoete aardappel dichter bij huis brengen.

Zelf aan de slag


Onder impuls van een Spaanse aardappelleverancier, trokken we er in 2016 op uit voor een kijkbezoek. Kort daarna gingen we zelf aan de slag. Het eerste jaar slaagden we erin om alle zoete aardappelen te vermarkten. Datzelfde jaar toonde ook het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) Oost-Vlaanderen interesse in ons project. Het verenigde meerdere spelers uit het vakgebied: telers, verpakkers, machinebouwers, aankopers, ... om zo de keten op elkaar af te stemmen. Ze instaleerden eveneens proefvelden en testten rassen, bemesting en bewaring.
Momenteel telen we jaarlijkse 15 ha zoete aardappelen. Daarnaast is er ook een aantal andere bedrijven uit de regio dat zoete aardappelen voor ons teelt. In 2019 kwam daar nog eens de biologische productie van zoete aardappelen bovenop.

aardappelen
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×